Tur att vi gillar utmaningar…..

Det kom ett samtal från Dalarna den 15 Januari.

En elektriker hade återupptagit ett tidigare projekt på ett hotell, och nu var det bråttom, hotellet skulle ha fungerande tv i rummen till starten av skid-VM i Falun den 18 febr………

Ett hotell bestående av 5 olika byggnader som skulle förbindas med ett tv-nät för digitala marksändningar.

Problemet var väl bara att det hade varit ganska många kockar i soppan, och ingen av kockarna hade ett bra recept att gå efter om man säger så.

Kablaget i de olika byggnaderna var av varierande sort och kvalitet, dessutom så var uttag och annat mycket egendomligt dimensionerat.

Generellt kan man säga att kabel och uttag hade plockats utifrån devisen; Den ligger närmast, den tar vi. Ingen tanke hade ägnats åt att man skall dimensionera för att få balans mellan de olika uttagen och byggnaderna.

I projektet ingick också att vi skulle leverera 20 st hotell-tv med väggfästen.

Inget av detta är något ovanligt, men tidsplaneringen var en smula tight om man säger så.

 

Efter ett ganska digert räknande och funderande kunde vi presentera en lösning. Vi levererade kabel, kontakter, splitters, antenn, förstärkare och en del annat.

Kopplandet började och elektrikern hade minst sagt stressigt, att jag skulle resa på mässa ett par dagar och han på utbildning gjorde inte saken bättre.

När det började dra ihop sig för leverans av tv och fästen strulade leverantörerna en smula, men till slut fick vi ordnat upp det med.

Min tröst var att det var aldrig på vår sida som det gjordes fel, det var leverantörerna som strulade.

 

Så som nätet och kabeldragningen var gjord från början var jag ändå smula nervös över hur signalen skulle bli när det var färdigt. Om det inte funkade så var det bara “mitt fel”, visserligen var det egendomligt gjort från början, men jag hade ändå levererat en lösning som åtminstone i teorin skulle fungera.

Tisdagen den 17 februari kom ett MMS med en bild på en tv-skärm med ämnestexten: “SISTA UTTAGET”.

Signalstyrkan visar 100% och signalkvalitet likaså 100%.

Skärmdump av signalstyrka på sista uttaget på hotellet i Dalarna.

Oerhört skönt att den delen i projektet som var helt och hållet mitt ansvar funkade så bra i praktiken som det gjorde i teorin.

Ett spännande, lärorikt och intressant projekt har nästan nått sitt slut, bara lite finputs kvar.

//Göran

 

Comments are closed.